Het auto theorie-examen

Als jij je auto theorie-examen nog moet halen is deze blog bericht precies iets voor jou. Het theoretisch examen voor de auto is een examen dat je nodig hebt om je rijbewijs te halen. Slagen in één keer is altijd fijn. In dit blog bericht ga ik je vertellen hoe het theorie-examen in zijn werk gaat. Wat de eisen en benodigdheden zijn. Ook ga ik je vertellen hoe je je het beste kan voorbereiden op het theoretisch examen.

Waarom is er een theorie-examen voor je rijbewijs?

De theorie zit vol met regeltjes. Die regels zijn gemaakt om het verkeer veilig te maken. Als iedereen zich netjes aan de regels zou houden, zouden er ook minder ongelukken gebeuren. Waarschijnlijk weet je al hoe je je moet gedragen als voetganger of als fietser. Bijvoorbeeld waar je wel mag stappen en waar niet.

In de auto theorie worden de regels van de auto behandeld. Als je de theorie goed kent dan slaag je voor je theoretisch examen en kan je daarna vellig verder gaan met de praktijk! Is ook wel handig. Want dat weet je wat te doen in de praktijk!

Afspraak voor je theorie-examen maken!

Op school zal je al een heleboel examens hebben gemaakt. Het theorie-examen voor de auto doe je hopelijk maar één keer in je leven! Veel mensen stellen hem wel uit. Sommige beginnen met leren, maar doen dan geen examen.

Een hele goede tip is om het examen alvast te reserveren. Dit kan online bij een examencentrum naar keuze. https://www.gocavlaanderen.be/examencentra  Reserveer een examen voor over een maand en begin dan met leren! Als je al een afspraak hebt gemaakt, zorgt het ervoor dat je ook echt blijft leren. Dan heb je een doel voor ogen! Uitstelgedrag kan je hiermee tackelen.

Wat zijn de eisen en benodigdheden voor het theorie-examen?

Je mag vanaf dat je 17 jaar bent het theoretisch examen afleggen. De afspraak maak je dus online. Op de dag van je examen neem je bankkaart mee. De betaling gebeurt als je je aanmeldt. Dit kan enkel elektronisch. Cash geld wordt niet geaccepteerd. Neem ook zeker je geldige identiteitskaart mee. Je moet je kunnen identificeren. Wees op tijd en meld je aan bij de balie.

Hoe gaat het theorie-examen in zijn werk?

Na het aanmelden en betalen krijg je van de medewerk(st)er van het examencentrum een nummer van een computer aangewezen. In de theoriezaal ga je dan bij je computer zitten. Eerst krijg je twee voorbeeldvragen. Deze tellen niet mee voor je examen. Dankzij de voorbeeldvragen weet je hoe het examen eruitziet.

Koptelefoon.
Er is ook een koptelefoon. Deze mag je gebruiken, maar het moet niet. Via de koptelefoon worden de vraag en de antwoorden voorgelezen. De computer doet dit in een rustig tempo. Als je sterk in de taal bent adviseer ik je om de koptelefoon niet te gebruiken. Want dan leidt die je eigenlijk alleen maar af. Mocht je wat minder sterk zijn in de taal, is het wel handig. Want dan helpt het je met de vraag en de antwoorden lezen.

Tijd.
Eerst worden de vraag en de antwoorden voorgelezen. Dan pas begint de tijd. Je hebt voor elke vraag 15 seconden om te antwoorden. Er is een tijdbalk die afloopt. Nadat de tijd voorbij is kan je geen antwoord meer geven. Ook kan je niet teruggaan om je antwoord te veranderen.
De tijd lijkt kort maar op je examen zal je merken dat het genoeg is. Na de laatste vraag druk je op beëindig examen. Je zal direct je resultaat zien op je scherm. Uiteraard geslaagd 😉.

Wanneer ben ik geslaagd?

Er zijn 50 meerkeuzevragen. Je moet 41 punten scoren om te slagen.
Er zijn kleine fouten. Als je die goed hebt krijg je er een punt voor. Als je de vraag fout hebt gaat er een punt van de 50 af. Er zijn echter ook grote fouten. Als je die goed hebt krijg je een punt. Maar als je die fout hebt gaan er vijf punten vanaf. Dus twee grote fouten en je bent gezakt. Maar er zijn wat trucjes om geen grote fouten te maken. Zie meer hierover in onze blog over de grote fouten!
De grote fouten zijn enkel bij het auto theorie-examen.

Wat te doen na het theoretisch examen?

Jaaa en dan ben je geslaagd! Feesten natuurlijk hahaha. Ho wacht! Eerst nog even terug naar de balie waar je je hebt aangemeld. Dan moet je namelijk nog een oogtest doen. Dus neem zeker je bril mee als je die draagt. De oogtest is een lichtscherm met allemaal E-tjes. Het is dan de bedoeling dat je vertelt aan welke kant de E openstaat.

Bijvoorbeeld. E <== opening aan de rechterkant.

Na de oogtest krijg je het bewijs dat je geslaagd bent mee.
Goed bewaren! En dan op naar de praktijk!
Ben je gezakt? Helaas. Maar wees niet getreurd. Dan haal je het de tweede keer! Nieuw examen plannen. Nog beter voorbereiden en slagen!!!
Na 2x keer zakken ben je verplicht om 12 uur les bij een erkende rijschool te volgen.
Als je bent geslaagd, is je theoretisch rijbewijs 3 jaar geldig.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Via TheorieDoen kan je nu een online theorie cursus volgen. Video’s waarin de volledige theorie op een rustige en duidelijke manier wordt uitgelegd. Vol met ezelsbruggetjes en handige tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je examen. De video’s kan je zo vaak bekijken als je wilt. Ook kan je ze bekijken waar je wilt. Aan de eettafel of gewoon lekker in bed. De video’s zitten vol met examenvragen die je ook op je examen kan verwachten. Na de cursus ga je ook nog oefenen met de oefenexamens. Dit zodat je kan herhalen en testen of je er klaar voor bent. Kies je pakket, dan zie ik jou bij het eerste onderdeel.

Succes met leren!