11 Tips om te slagen voor het theorie-examen

Zou jij graag je auto theorie willen halen? Dan begin je met de theorie. Leren. Begrijpen. Slagen. In je leven hoef je maar een keer te slagen voor je theorie-examen. Maar weet jij wellicht hoeveel kandidaten er van de eerste keer door zijn? Maar 36 procent slaagt van de eerste keer voor het theorie-examen. Dat is natuurlijk veel te weinig. Daarom hebben wij hier voor jou 11 tips om in een keer te slagen. Lees ze even door. Denk dat je er wel wat aan gaat hebben!

1. Reserveer een theorie-examen.
Een mens werkt het beste als hij een doel voor ogen hebt. Voor jou geldt dat ook. Als jij je theorie-examen vastlegt, dan heb je een doel. Dan kan je gaan plannen hoe te gaan leren. Dan wordt het werkelijkheid. Veel mensen maken de fout door het examen steeds uit te stellen. Maar je weet het. Van uitstel komt afstel. Dus begin direct. Maak een afspraak voor je theorie-examen.

2. Voorbereiding
De theorie is eigenlijk een saai dik boek. Dat je van buiten moet kennen. Maar het is eigenlijk ook wel fijn om te begrijpen. Dit zodat je veilig aan de praktijk kan gaan beginnen. Nu kan je de theorie leren via je mobiele telefoon. TheorieDoen heeft een videocursus online waarin de theorie makkelijk wordt uitgelegd. Tussendoor en erna kan je oefenen met de examenvragen om je klaar te stomen voor het theoretisch examen. Een online cursus is veel handiger dan een cursus in de klas. Je kan de video’s bekijken waar je wilt. Maar ook hoe vaak je wilt. Dus begrijp je een onderdeel niet zo goed. Dan bekijk je het filmpje gewoon nog een keer. Superhandig!

3. Pauzes nemen
Iedereen leert op een andere manier. De wetenschap heeft aangetoond dat je het beste kan leren in kleine hapjes. Dus een half uur leren en dan even pauze. Doe dat ook. Je hersenen kunnen dan even uitrusten. Dan kan je na 15 minuten pauze weer fris beginnen. Stukje wandelen. Iets eten of even een spelletje spelen op je gsm. Frisse hersenen slaan alles beter op.

4. Water drinken
Je lichaam bestaat voor bijna 70 procent uit water. Het menselijke lichaam heeft ongeveer twee liter water per dag nodig. Als je genoeg water drinkt, werken de hersenen ook beter. En hersenen die beter werken is wel handig als je wilt gaan leren. Dus zorg voor een fles water naast je. Dan blijf je drinken en blijven de hersenen frisser.

5. Examenvragen oefenen
Als je alle video’s hebt bekeken van de videocursus weet je al een heleboel examen vragen. Dit omdat de cursus volstaat met examen vragen. Deze ga je ook na elk hoofdstuk kunnen oefenen. Daarna kan je nog oefenexamens maken. Deze zijn super belangrijk. Want door het oefenen train jij jezelf. Je traint om de vraag en antwoorden goed te lezen. Maar ook om het plaatje goed te bekijken. Training maakt je sterker!

6. Leer van je fouten
Tijdens het leren en oefenen zal je heus wat fouten gaan maken. Dit is niet erg. Dat eigenlijk de bedoeling. Want van je fouten leer je. Lees dus ook altijd goed de uitleg die je krijgt als je een fout antwoord geeft. TheorieDoen heeft bij elke vraag een duidelijke uitleg gegeven. Dit zodat je snapt wat je fout hebt gedaan. Als je snapt wat het goede antwoord is, zal je op je theorie-examen niet dezelfde fouten maakt.

7. Herhaling
Herhaling is een supersterke tool als je gaat leren. Een keer naar de videocursus kijken is goed. Maar als je de filmpjes nog een tweede en derde keer bekijkt zal er veel meer blijven hangen in je hersenen. Als je dan ook de oefenvragen nog vaak genoeg herhaalt zal het theorie-examen gemakkelijk worden. Door de herhaling ga je alles goed onthouden. Waardoor je vol vertrouwen aan je theorie-examen begint.

8. Op tijd naar bed
Op tijd naar bed gaan is voor veel jongeren een dingetje. Vaak krijg ik te horen dat ze gewoon niet vroeg kunnen slapen. Een goede tip is om in ieder geval op tijd in bed te liggen. Als je in bed ligt, rust je ook uit. Uiteindelijk val je wel in slaap. Als je dan op tijd in bed ligt, zal je de volgende dag lekker uitgerust zijn. Dat is toch wel handig als je je theorie-examen moet gaan maken. Dus op tijd naar bed. Dat betekent uitgeruste hersenen. Dus grotere kans van slagen.

9. Vertrouw op jezelf
Stress voor een examen is een veelvoorkomend probleem. Niet nodig! Vertrouw op jezelf! Als je goed voorbereidt bent dan ga je toch slagen? Dus heb vertrouwen. In het ergste geval zak je. Nou dan bekijk je je fouten op het examen. Want daar leer je van. Dan plan je een nieuw examen in. Nog een keer alles doornemen. En dan slaag je de tweede keer. Maar eigenlijk moet je daar nu niet aan denken. Ga ervan uit dat je de eerste keer slaagt. (Moet je wel leren en oefenen natuurlijk hé). Een positieve mindset zorgt er ook voor dat je met meer vertrouwen aan je examen begint. Meer vertrouwen is een grotere kans van slagen!

10. Ademhaling
Als het goed is, adem je nu ook in en uit. Voel je het? Gaat eigenlijk automatisch. Maar de ademhaling is eigenlijk een super belangrijke tip voor je examen. Door de stress op een examen kan je per ongeluk veel te kort of te snel gaan ademen. En dat zorgt voor meer stress. Zorg voordat je op de start knop drukt van je examen, dat je je ademhaling onder controle hebt. Als je je ademhaling onder controle hebt ben je veel rustiger en kan je beter nadenken!
Hoe krijg je je ademhaling onder controle?
1. Ga recht zitten.
2. Diep inademen via je neus. Zo diep mogelijk.
3. Uitademen via je mond.
Herhaal dit drie keer.
Nu heb je je ademhaling onder controle. Is je stress ook gelijk een heel stuk weg.

11. Neem je tijd
Voor je theorie-examen heb je ongeveer 20 minuten de tijd. Het gaat er niet om dat je zo snel mogelijk weer buiten staat. Het gaat erom dat je slaagt! Wees niet gehaast. Te snel antwoorden is geen goed idee. Lees de vraag aandachtig. De vraag is op het theorie-examen soms echt een raadseltje. Ze proberen je in de war te brengen. Lees goed en begrijp wat ze van je willen. Bekijk het plaatje ook aandachtig. Soms staan er borden die je het antwoord geven. En soms liggen er tekens op de grond die je het antwoord geven. Maar soms heb je het plaatje niet nodig om je antwoord te kiezen.
Dan de antwoorden nog. Soms heb je twee antwoorden die allebei correct lijken. Kies dan het antwoord dat het meest compleet is.

Jij gaat slagen!
Jij gaat sowieso slagen. Kijk alleen maar even naar buiten. Iedereen rijdt met de auto rond. Als zij kunnen slagen voor het theorie-examen dan gaat jou dat ook lukken. Neem de cursus van TheorieDoen. Bekijk de video’s een paar keer en oefen de oefenexamens. Als je dan ook nog de bovenstaande tips toepast, ga je slagen zonder ook maar een keer dat dikke saaie theorieboek aan te raken. Oh ja. En dat dikke saaie theorie boek kost ook nog eens 30 euro.

Begin nu met online leren voor je theorie-examen via TheorieDoen. Superveel succes!