De parkeerschijf en de blauwe zone

Als je gaat parkeren dan is het altijd opletten of je ervoor moet betalen of niet. In deze blog ga ik je de verschillende opties uitleggen. Ben ik in een parkeerschijfzone? Of in een betaalde parkeerplaats? Is parkeren niet gratis? Hoe leg je de parkeerschijf neer en voor hoe lang mag je er parkeren? Hieronder leg ik het je verder uit.

parkeerschijf-theorie-oefenen

Is parkeren gratis?

Op heel veel plekken in België is het gratis parkeren. Het betalend parkeren heb je vaak in drukke gebieden waar veel auto’s komen. Je moet op steeds meer plekken betalen omdat het steeds drukker wordt. Denk aan het centrum van een stad, winkelstraten of marktpleinen. Daar waar meer auto’s zijn dan parkeerplaatsen. Daar zal je waarschijnlijk ook wat moeten neerleggen. Of een parkeerschijf of geld. Veel grote winkels en supermarkten hebben dan meestal wel gratis parkings. Je eigen oprit is ook gratis uiteraard 😀.

Wat is een parkeerschijfzone?

Een parkeerschijfzone wordt ook wel een blauwe zone genoemd. Vaak zijn er ook blauwe lijnen op de grond getekend. De blauwe zone wordt aangeduid door deze borden.

parkeerzone

Het kan gelden voor een straat. Maar ook voor een groter gebied. Dan noemen ze het een zone. Dit bord geldt voor heel het gebied. Als je daar parkeert is het gratis. Je mag er meestal maximaal 2 uur parkeren. Soms ook korter. Dat wordt dan aangegeven door onderborden.

Nu een theorie examenvraag. Mag jij na 2 uur parkeren je parkeerschijf weer vooruit draaien. Om daarna weer verder te shoppen?

Nee. Dat mag niet. Veel mensen doen het wel. Maar het is de bedoeling dat je na 2 uur parkeren vertrekt. Zodat iemand anders daar gratis kan parkeren.

De parkeerschijf niet neerleggen is een boete waard. Zonde van het geld. Kost je ongeveer 25 Euro. Een parkeerschijf kan je in veel krantenwinkels voor een 1 á 2 euro kopen. Dus zeker handig om er een in de auto te hebben. De mijne ligt in het handschoenenvakje van voor in de auto. Zo heb ik hem altijd bij de hand.

Wat zijn de regels van een parkeerschijf?

Als je in een parkeerschijfzone parkeert moet je de parkeerschijf onder je voorruit plaatsen. Theorie examenvraag. Wanneer moet je de parkeerschijf plaatsen? Elke dag moet je je parkeerschijf onder je voorruit plaatsen. Dit moet tussen 9 uur en 18 uur. Op een zondag of feestdag hoeft het niet.

Je zet de schijf altijd op hele of halve uren. Je mag je schijf altijd in jouw voordeel afronden. Je krijgt altijd extra tijd.

Theorie examenvraag. Je parkeert om 12:15. Op hoe laat zet je dan de parkeerschijf? Dan zet je de schijf op 12:30.

Kom je aan om 9:35. Dan mag je hem dus op 10:00 uur zetten. Altijd vooruit afronden in jouw voordeel. Toch wel aardig.

Hoe werkt betalend parkeren?

zone parkeren-theorie-oefenen

Als je dit bord tegenkomt. Dan moet je betalen. Hoe duur het is ligt eraan waar je parkeert. Hoe drukker de buurt hoe duurder de parkeerplaats. Hartje centrum is meestal niet te betalen. Op de sommige plekken heb je nog wel een gratis kwartiertje. Soms zelfs nog twee uur gratis. Om te betalen kan dat via een parkeerpaal. Daar voer je in hoe lang je wilt parkeren en dan kan je dat direct afrekenen. Nadeel is dat als je eerder klaar bent. Dan krijg je je geld niet terug. Ook staan die palen niet altijd in de buurt. Soms zijn ze ook nog eens kapot. Check dit filmpje hoe de parkeerzuil werkt. (tiktok)

Je ken ook betalen via een mobiele app. Op deze app voer je in dat je bent begonnen met parkeren. Als jij klaar met het shoppen bent. Zet jij net voor vertrek de parkeerapp uit. Dus betaal je ook alleen voor de minuten dat je er bent geweest. Check deze blog voor meer handige apps.

Is een parkeergarage goedkoper?

Als je parkeert in een parkeergarage is dit altijd betalend. Voordeel is wel dat het iets goedkoper is als op straat parkeren. Een ander voordeel is dat er vaker plaats is. Op straat moet je soms lang zoeken naar een parkeerplekje. In een parkeergarage weet je al of er plaats is voordat je erbinnen rijdt. Wel opletten op de korte bochtjes en de muren. Let maar op hoeveel krassen er in een parkeergarage op de hoekjes zitten. Dat zijn mensen die er met de auto langs hebben gereden. Neem je tijd in een parkeergarage. Je kent het gezegde. Haastige spoed is zelden goed.

Nu weet je veel meer over de parkeerschijf en het betalend parkeren. Veel succes met het verder leren van je theorie! Een volledige online cursus waarin alle theorie duidelijk en rustig wordt uitgelegd staat online. Kies je pakket op TheorieDoen.be dan zie ik jou bij het eerste onderdeel! Succes met leren.